Miscare surprinzatoare a Presedintelui Putin in Siria. Ce inseamna retragerea unor efective militare ruse din Siria si care este avantajul de partea Rusiei si comunitatii internationale?

Foarte multi cititori ai site-ului ma intreaba care este opinia mea legata de retragerea partiala a militarilor rusi din Siria si ce efecte a avut in vedere Presedintele Putin, atit pentru zona Orientului Mijlociu, pentru Rusia cit si pentru comunitatea internationala.
Este foarte clar faptul ca liderul de la Kremlin ia decizii atunci cind trebuie si perfect potrivite momentului dar si extrem de anticipative, ghidindu-se dupa doua principii politice si anume: sa faca in asa fel ca lucrurile sa se intimple in viitor in favoarea tarii sale si sa transforme pierderile iminente intr-un astfel de proces in avantaj prin diplomatie de calitate.
Presedintele Putin penduleaza extrem de abil in cadrul a doua alte coordonate si am mai spus acest lucru, intre abordarile "soft power" si cele "hard power". Clarificarea situatie in nord vestul Siriei si imaginea oferita teroristilor a ceea ce poate "aduce" Rusia in viata lor, a dus la liniste in aceasta zona, a creat toate pirghiile pentru Assad de a-si consolida puterea si a controla situatia in tara.
Acum, a venit timpul ca Presedintele rus sa schimbe din nou cele doua coordonate si sa preia in mod constructiv "soft power", care pune din nou in dificultate pe americani si aliatii lor, pentru ca intreg aparatul de propaganda occidental si Media vestica nu mai au subiecte prin care sa arate cit de rau este liderul rus.
In acelasi timp, cu siguranta Presedintele Putin pregateste sau se asteapta la exercitarea cit de curind a prerogativului "hard power", pentru ca nu are cum sa nu fie constient ca Arabia Saudita, Qatarul si Emiratele vor initia un atac asupra Siriei in lipsa trupelor ruse in anumite zone.
Timpeniile din presa americana arondata la grupurile evreesti interesate in razboi si bani,  exprima surpriza acestei retrageri partiale  si a incetarii focului. Acesti raspindaci din propaganda vestica sint acum captivi propriei propagande si sint acum surprinsi de caderea predictiilor pe baza carora isi construiau esafodajul propagandistic.
Dovedind Statului Islamic si tuturor fanaticilor afiliati in Siria, ca o interventie rusa nu este o gluma si ca Rusia nu crede in tot felul de grupari militare care vor binele Siriei de genul Armatei de Eliberare Nationala si altele, care de departe sint grupari teroriste, Presedintele Putin a eliberat Siria de un numar mare dintre teroristii sustinuti de americani iar acum se indreapta catre diplomatie.
Daca procesul de pace si incetarea focului in Siria nu va fi in efect, dupa plecarea contingentelor ruse, nimeni nu va putea invinuii pe liderul rus de nerespectarea acordului de pace si incetare a focului.
Prin aceasta retragere, occidentul si NATO au pierdut totul, atit la capitolul diplomatie cit si militar si financiar. SUA si aliatii lor nu pot lupta acum impotriva ISIS pentru ca ei i-au generat, iar eventuale atacuri ale ISIS asupra pozitiile lui Assad ar aduce Rusia inapoi si cu siguranta sub o forma aplaudata de comunitatea internationala, presedintele rus folosind de data asta atit acordul tacit al comunitatii internationale cit si doctrina "hard power" de data astajustificata. Pe de alta parte, plecarea Rusiei de acolo inseamna cheltuieli inutile facute de SUA si aliatii lor, care ar fi dorit Rusia implicata militar intr-un conflict major, dar Rusia nu mai este acolo si respecta acordul de pace de la distanta, ceea ce face ca americanii si aliatii lor sa piarda zilnic sume incredibile in situatia in care economiile lor sint devastate.
Dupa cum vedem in ultimele doua zile, candidatul la presedentia Americii, Donald Trump declara ieri pe canalele Media americane ca el nu mai vede NATO ca necesar si nu vede rezolvarea unui conflict militar al SUA sub egida NATO, iar vest europenii nu se vor implica niciodata serios in NATO. Trump a mai spus ca este intr-o relatie de respect reciproc cu liderul rus si nu il deranjeaza daca Rusia va distruge toate obictivele ISIS din Siria.
El stia ca o asemenea actiune este preferata de economia americana, insa Presedintele Putin a intors situatia cu 180 de grade si cu siguranta va marja prin alte modalitati de "soft power" in Ucraina, pentru a declansa negocieri cu Americanii in Orientul Mijlociu. Americanii si aliatii lor sint in situatia in care Arabia Saudita nu mai are impotriva cui sa mai declanseze razboi, pentru ca ar trebui sa atace Siria si porturile ruse de la Mediterana, care sauditii stiu ce inseamna iar pe de alta parte pacea in zona nu le satisface sauditilor si turcilor pretentiile de a crea un coridor sirian prin care sa duca petrolul saudit, qatarez si din Emirate, spre Europa.
In acelasi timp, banii sauditilor sint limitati si acesti seici nu mai pot indemna SUA la razboi, fie pentru ca nu mai au geopolitic cu cine sa se confrunte, fie ca acesti sauditi vor fi si mai mult jecmaniti de americani fara nici o finalitate.
Europa de vest a pierdut totul prin miscarea Presedintelui Putin. In primul rind credibilitatea tarilor arabe bogate, in al doilea rind s-a creat in lumea terorista araba sentimentul ca vest europenii trebuiesc atacati la ei acasa pentru ca mentin baze la Raqqa si in zona de est a Siriei.
Pe de alta parte, retrageea americanilor si aliatilor lr din bazele de pe teritoriul Siriain, ar putea aduce surpize de toate felurile, fie Assad ar recucerii teritoriul de est ocupat acum de ISIS si efectivele militare vestice, alaturi de Iran si ar crea un culoar pentru Iran si vinzarile de petrol iranian, ceea ce ar duce pe seicii din Emirate si Arabia Saudita la sapa de lemn.
Iranienii si Hezbolah tin in corzi pe americani si aliati lor, care nu pot sa mai faca nici o miscare pentru ca imaginea lor ar fi deteriorata total in fata comunitatii internationale.
Presedintele Putin nu are cum sa creada in minciunile neoconservatorilor de la Washington, infectati cu virusul razboiului ca solutie economica si sa isi umple buzunarele de bani. Pentru ce ar mai trebui SUA si aliatii alaturi de evrei, sa mai ajute ISIS? Bani aruncati de vest si potentiale reactii ale ISIS la lipsa de sprijin occidental fata de ei.
Cel mai sigur, discutam de o pauza luata de militarii rusi in mod gindit, cu stiinta ca americanii si aliatii lor vor face erori majore in teren.
Liderul rus, prin decizia luata, a cistigat in diplomatie, in fata Washingtonului, care ramine increzator in amenintari, tratare prin intermediul fortei si violenta.
Pe de alta parte, ceea ce liderul rus urmareste, este a face europenii sa realizeze ca fiind vasalii Washingtonului, care promoveaza si sustine violenta in defavoarea pacii, se afla ei insusi in situatie delicata si apropiata de un eventual conflict cu Rusia, pe care acesti europeni nu au cum sa si-l doreasca, pentru ca practic ar insemna si distrugerea Europei.
Un aspect foarte important pe care lidrerul de la Kremlin a vrut sa il puna in evidenta, este ca, in contrast cu America, Rusia este capabila sa realizeze un rezultat militar final si decisiv in scurt timp, fara militari rusi cazuti pe cimpul de lupta si ca Rusia se poate retrage dintr-o actiune militara de anvergura fara sa devina o forta de ocupatie permamenenta, asa cum percep arabi pe militarii americani, ceea ce este extrem de important pentru popoarele din zona si chiar pentru europeni.
Totul arata ca o performanta deosebita a Rusiei si arata intregului glob ca este cazul sa regindeasca superioritatea rusilor fata de americani si o alta definitie a superputerii mondiale.
Declinul Americii este dat de o criza a liderilor si vedem foarte clar ca in dezbaterile care au loc in campania prezidentiala din SUA, nu exista nici un pretendent la aceasta functie care sa poata echilibra situatia, nefiind capabili prin intermediul planurilor prezentate, sa sa produca un adevarat lider politic.
Oricum, liderul rus a dat sah mat unui vest in deriva care se confrunta cu atentate teroriste dar si unei Turcii care ar fi trebuit de mult sa inteleaga faptul ca Rusia poate oricind diplomatic si militar sa schimbe balanta. Turcii sint si ei in situatia in care au pierdut totul si urmeaza o perioada de regindire a relatiilor cu Rusia si o evaluare a implicarii UE in criza enorma a refugiatilor.
Adrian Cosereanu
Sursa.http://www.alternativaromaniei.com/index.php


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Calendarul celor 13 LUNI. Adevaratul calendar al omenirii!

Comandamentul Ashtar şi Ashtar Sheran

Generator Free Energy inspirat din textele sacre ale Indiei